You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Jak se učit jazyk efektivně? (3/3)

  • Mgr. Mirka Vondrová

Záverečný díl minisérie o tom, jak zefektivnit své učení cizích jazyků. Užijte si i naše poslední 4 tipy.

5. Hledejte praxi v běžném životě

Nejlépe nás učí život sám. Když dokonce nemáme jinou možnost než cizí jazyk použít, často zjistíme, že se domluvíme lépe, než jsme si mysleli.

Vycestovat nebo studovat v zahraničí je tím nejjednodušším způsobem, jak získat praxi v daném jazyce. Odjezd do zahraničí vytváří příležitosti být obklopen lidmi, kteří hovoří jazykem, který se chcete naučit.

    Ale i bez cestování do zahraničí se můžete ponořit do skutečných situací, které vám umožní, jazyk procvičovat. Zkuste tyto možnosti:
  1. Setkávejte se s vaším jazykovým lektorem pravidelně jednou týdně nebo jednou za 14 dní. Ideální je, aby váš lektor nemluvil vaší mateřštinou.
  2. Vstupte do konverzačního klubu. Mnoho měst a škol provozuje pravidelné konverzační kluby, kde studenti neformálně diskutují ve vašem cílovém jazyce.
  3. Doučujte se on-line nebo na stránkách vašeho jazykového lektora. Stránky jako Coeffee.com nebo My Language Exchange vás mohou seznámit s lidmi, kteří mluví jazykem, který chcete procvičovat. Můžete chatovat on-line s jazykovým partnerem, který je tisíce kilometrů vzdálený.
  4. Navštivte podniky, kde lidé primárně mluví vaším jazykem. Možná je poblíž mexická restaurace, kde si můžete vychutnat vynikající jídlo a přitom si povídat s číšníky nebo majiteli ve španělštině.

6. Poznejte kulturu

K porozumění danému jazyku nestačí jen rozumět slovům na stránce. Je důležité dozvědět se o kultuře a historii spojené s těmito slovy.

Znáte-li něco o historii země nebo kultury, současných událostech, náboženském přesvědčení a běžných zvycích, můžete lépe porozumět tomu, co lidé říkají a dělají.

Vědci zjistili, že děti se učí číst v druhém jazyce lépe, když chápou kulturu a kontext za čtenými díly.

Když začnete studovat nový jazyk, věnujte nějaký čas tomu, abyste se dozvěděli o kultuře lidí, kteří tímto jazykem mluví. Nemějte pocit, že je to ztráta času, i když to zahrnuje čtení a sledování videí ve vašem rodném jazyce. Nesmírně vám to pomůže a může vám dokonce zabránit v trapných chybách a společenských faux pas.

7. Otestujte sami sebe

Vědomí, že se chcete sami otestovat, může být skvělou motivací k tomu učit se rychleji.

Zkuste se pravidelně „drobně“ testovat. Pokud se učíte z učebnice, udělejte si cvičné testy nebo dokončete cvičení na konci každé kapitoly. Můžete také hrát online hry nebo si vyplnit online testy. Online cvičné testy najdete téměř v jakémkoli jazyce, včetně francouzštiny, španělštiny, japonštiny, němčiny a angličtiny. Pokud si nevíte rady, jaké testy zvolit, naši lektoři vám rádi poradí.

Motivovat vás též může, když si naplánujete standardizovaný test několik měsíců či rok poté, co jste se studiem nového jazyka začali. Výsledky vám mohou pomoci „prokázat“ vaši jazykovou úroveň potenciálním zaměstnavatelům, školám nebo jsou tou nejlepší odměnou právě přímo pro vás.

8. Bavte se

Máme tendenci se učit nejlépe, když prožíváme pozitivní emoce, proto si ze studia jazyků udělejte zábavu.

Hraní her je skvělý způsob, jak se při učení bavit. Hry využívají naši přirozenou soutěživost a mohou nám pomoci procvičovat jazykové dovednosti, i když se cítíme unavení. Můžete také zaměřit své učení na témata, která vám připadají zajímavá a souvisí s vašimi koníčky.

Pokud například rádi šijete, učte se slova ve vašem cílovém jazyce související se šitím. Podívejte se na instruktážní videa o šití v cizím jazyce nebo se zapojte do skupiny lidí s podobným zájmem na nějaké sociální síti.

Nakonec si najděte přátele, kteří mluví vaším cílovým jazykem nebo mají zájem se ho naučit. Jazyky se nedají učit ve vzduchoprázdnu! Společenské události a konverzace v reálném životě jsou tím, co dělá studium jazyků zábavné a stojí za to. Dejte si záležet na tom, abyste s lidmi mluvili a dozvěděli se více o jejich životech a kultuře, ve které žijí. Možná budete překvapeni, jak rádi s vámi budou informace sdílet a jak rychle si tímto způsobem vytvoříte trvalá přátelství.